utorak, 17. rujna 2013.

ČIČOKA ILI DIVLJI KRUMPIR

Čičoka je mala, gomoljasta i neugledna biljka blagog i slatkastog okusa. U našim krajevima već je pomalo zaboravljena, iako se u zadnje vrijeme može naći na tržnicama kod uzgajivača povrća.

Nalazi se visoko na ljestvici zdravih namirnica čak i među najzdravijima na svijetu. Koristi se u pripremi juha, variva, ali i u zamjeni za krumpir.

Odlična je za čišćenje organizma od toksina jer ima jak izvor aminokiselina koje tijelo ne može samo proizvesti, a tada ju je najbolje koristiti svježu. Pomaže i kod zatvora, jer sadrži INULIN koji hrani korisne bakterije u našim crijevima.

INULIN je prebiotik što znači da stimulira rad korisnih bakterija u našem organizmu.



Čičoka sadrži: kalij, fosfor, kalcij, magnezij, željezo, te vitamine B, C, D i provitamin A tj. BETA KAROTEN.

S obzirom na glikemijski index idealan je i za dijabetičare, te za djecu koja piju antibiotike, pa tako i za ljude koji boluju od visokog krvnog tlaka...

Čičoka stvara osjećaj sitosti, smanjuje apetit, ali NE DEBLJA!!!


Nema komentara:

Objavi komentar